A lua corect tratamentul: importanță

Ce înseamnă a „lua corect tratamentul”?

A lua corect tratamentul înseamnă să luați medicamentul potrivit, la doza potrivită, la ora potrivită, pe întreaga durată recomandată și în modul potrivit (de exemplu cu mâncare), așa cum a fost prescris de medicul dumneavoastră.

“Medicamentele nu funcţionează la pacienţii care nu le iau.” – C. Everett Koop, M.D

Măsura în care acest comportament de a lua corect tratamentul corespunde cu recomandările primite de la un medic se numește aderența la tratament.

Un pacient este considerat ca non-aderent în mod special dacă nu respectă modul şi/sau frecvenţa de administrare a tratamentului şi durata sa.

Un număr de studii riguroase au constatat că, în ţările dezvoltate, aderenţa la tratament în rândul pacienţilor care suferă de boli cronice este în medie doar de 50%.

Amploarea şi impactul non aderenţei din ţările în curs de dezvoltare se presupune a fi chiar mai mare, având în vedere insuficienţa resurselor de sănătate şi inechitatea în accesul la ele.

A lua corect tratamentul este important pentru a avea sub control boala crinică

Dacă doriți mai multe informații despre aderența la tratament, apăsați aici.

Ce se poate întâmpla dacă nu îmi iau corect tratamentul?

În fiecare medicament există o substanță activă care acționează pentru a crea un efect asupra sănătății. Cantitatea de medicament prezentă în sânge trebuie să fie potrivită pentru a obține acest efect. Dacă nu luați corect medicamentele, cantitatea medicamentului în sânge nu va fi potrivită și nu veți obține efectul așteptat. Un exemplu ar fi cazul în care luați 1 comprimat pe zi în loc de 2 pe zi sau dacă înghițiți în afara mesei medicamente care trebuiesc luate cu mâncare.

O consecință posibilă este faptul că boala rămâne cu simptome, ceea ce înseamnă că nu vă veți simțiți mai bine. De asemenea, dacă boala nu este controlată, medicul dumneavoastră poate să vă schimbe tratamentul, care poate să fie mai scump, cu mai multe efecte secundare sau mai complex de luat.

De ce pacienții nu își iau corect tratamentul?

Cauzele diferă de la pacient la pacient. Unii nu iau corect tratamentul pentru că nu au înțeles sau nu li s-a explicat suficient de bine care este boala de care suferă și importanța tratamentului. Alții cred că boala lor, în special dacă este fără simptome palpabile, este vindecată sau le este teamă de efectele adverse ale medicamentelor. Este posibil ca pacienții să nu își ia corect tratamentul pentru că nu au încredere în medicul lor, nu îi ajută nimeni (familie, prieteni) sau nu au timp sau bani să ajungă la spital să își ia prescripția medicală. Unora le este teamă să se încurce în medicamente sau uită pur și simplu să le ia.

Produsele MediCUTII® vă pot ajuta pentru a lua corect tratamentul: pentru a vă stabili obiceiuri noi, să aveți tot timpul medicamentele la dumneavoastră, să fie la vedere și să vă organizați tratamentul mai bine.

2017-04-19T22:07:29+03:00aprilie 10th, 2016|Sfaturi practice, Toate categoriile|Comentariile sunt închise pentru A lua corect tratamentul: importanță