Am tensiune arterială: înțelegeți boala

Ce este tensiunea arterială?

Boala numită tensiune arterială, sau hipertensiune arterială, este o boală în care vasele de sânge sunt supuse în permanență la o presiune ridicată. Acest lucru le poate deteriora.

tensiune arterială

De fiecare dată când inima dumneavoastră bate, ea trimite sânge în vase. Astfel, sângele este transportat la toate părțile corpului dumneavoastră. Tensiunea arterială este creată de presiunea sângelui asupra pereților vaselor de sânge (artere), în timp ce el este expulzat de către inimă.

Cu cât mai mare este presiunea, cu atât mai mare este efortul depus de inimă pentru a expulsa aceeași cantitate de sânge.

 

Pentru a înțelege mai bine, imaginați-vă un furtun de apă. Apa este sângele, robinetul este inima și furtunul este o arteră (vasul de sânge). Dacă blocați ieșirea furtunului, apa va avea o presiune mai mare. Cu cât blocați mai mult ieșirea, cu atât presiunea apei va crește, pereții furtunului vor fi puși la încercare și va fi dificil pentru robinet să expulseze apa.

Tensiune arterială: cum se măsoară?

Dacă ați fost diagnosticat cu tensiune arterială, tensiometrul este aparatul care permite măsurarea tensiunii și monitorizarea dumneavoastră . Acest aparat indică 2 măsuri:

  • Tensiunea sistolică, atunci când inima se contractă pentru a expulsa sângele.
  • Tensiunea diastolică, atunci când inima se relaxează pentru a primi sângele.

Unitatea de măsură utilizată este milimetrul coloană de mercur: mmHg.

Pentru un adult, o tensiune arterială sistolică normală este stabilită la 120 mmHg și o tensiune arterială diastolică la 80 mmHg. Pentru a simplifica, medicul dumneavoastră vă va comunica în acest caz că tensiunea dumneavoastră arterială este de 12/8.

Atunci când tensiunea arterială sistolică este mai mare sau egală cu 140 mmHg și/sau tensiunea arterială diastolică mai mare sau egala cu 90 mmHg, se consideră că aveți o tensiune arterială ridicată.

Ce simțiți dacă aveți o tensiune arterială ridicată?

Majoritatea persoanelor cu hipertensiune arteriala nu au nici un simptom, nu simt că au această boală. De aceea este considerată ca o boală periculoasă.

Diagnosticul este făcut cu întârziere și pacienții au dificultăți de a respecta recomandările medicilor (schimbarea stilului de viață, luarea corectă a tratamentului).
Cu toate acestea , hipertensiunea arterială poate provoaca următoarele simptome: palpitații cardiace, sângerări din nas, amețeli, dureri de cap, dificultăți de respirație și dureri în piept.

Care sunt consecințele tensiunii arteriale ridicate?

O tensiune arterială ridicată este asociată cu un risc mai mare de a avea daune la inimă si la vasele de sânge a organelor vitale, cum ar fi creierul sau rinichii. La nivel mondial, o tensiune arterială ridicată este cauza principală de boli cardiovasculare și de accident vascular cerebral.

Dacă tensiunea arterială nu este bine controlată, ea poate duce la un atac de cord. O tensiune arterială netratată poate provoca o mărire a inimii, ceea ce duce la insuficiență cardiacă. Din cauza hipertensiunii, se pot dezvolta reborduri (anevrisme) sau puncte fragile la nivelul vaselor de sânge, din cauza cărora se pot provoca rupturi sau obstrucții de vase.

Presiunea prea ridicată în vasele de sânge poate provoca hemoragie cerebrală și accident vascular cerebral. Hipertensiunea arterială poate fi, de asemenea, o cauză de:

  • Pierdere a vederii.
  • Insuficiență renală.
  • Pierdere a memorii.
  • Dificultăți de a face planuri sau de a se concentra.

Tensiune arterială: o boală care se vindecă?

Din păcate, nu există pentru moment tratamente pentru a vindeca hipertensiunea arterială. Este o boală cronică, ceea ce înseamnă că durează toată viața.

Medicamentele prescrise de medicul dumneavoastră permit să aveți boala sub control. Aceste medicamente sunt importante pentru a evita consecințele grave asupra sănătății dumneavoastră: accident vascular cerebral, atac de cord, insufieciență cardiacă… Este deci esențial să le luați corect, așa cum au fost presrise de medicul dumneavoastră. Produsele MediCUTII® pot să vă ajute pentru a vă aminti tratamentul, pentru a avea medicametele în permanență la dumneavoastră sau pentru a nu vă încurca în administrări.

2017-04-19T21:51:48+03:00aprilie 12th, 2016|Boli cronice, Tensiune arterială, Toate categoriile|Comentariile sunt închise pentru Am tensiune arterială: înțelegeți boala